Om Moto Morini

 Bakgrunn – Moto Morini

Grunnlagt i Italia i 1937 av Alfonso Morini. Han var racing-entusiast, og konstruerte flere modeller som gjorde stor suksess i Grand Prix-løp, og som tok både verdens- og hastighetsrekorder. I 1958 kommer Morini med det pressen senere kaller «verdens hurtigste ensylinder motorsykkel», en 250cc med 37hk og toppfart på 225km/t.

Verdens Hurtigste Ensylinder Motorsykkel

 

 I 1970 begynte en ny æra,da Franco Lambertini forlater Ferrari og begynner hos Morini. Det er Lambertini som konstruerer mesterverket 3½, som kommer på markedet i 1972. I 1974 kommer sport-versjonen, som med sine 39hk, 144kg og en toppfart på 171km/t ikke har problemer med å følge selv kvasse to-taktere på den tiden. Lambertini’s juvel blir, takket være sine tekniske innovasjoner, straks en lovprist og ettertraktet favoritt. V-Twin motoren er et mesterverk av italiensk ingeniørkunst, som kombinerer høy ytelse med lavt bensinforbruk. Den vel-balanserte konstruksjonen setter standard for sportslige kjøre-egenskaper årtier frem i tiden, selv i dag er den vanskelig å følge bare veien er svingete nok.

I årene som følger kommer det flere versjoner bygget over samme prinsipp; 125 og 250 single, 250 og 500 twin. For å spare produksjonskostnader ble flest mulig deler brukt på flest mulig modeller. F.eks. har 250-single motoren sylinder/stempel fra 500-twin motoren.

31/2Sport

På 80-tallet kommer det både Choppere og Off-roadere i 350- og 500cc versjoner.

Camel

Excalibur

På slutten av 80-tallet begynner konkurransen fra japanske merker for alvor å gjøre seg gjeldende, og i -87 blir Morini-fabrikken solgt til eierne av Cagiva-Ducati-konsernet. Produksjonen blir nedlagt i 1993.

I 1999 kjøper nevøen til Alfonso Morini, Franco Morini navnet tilbake, Og dermed er Morini-navnet tilbake på familiehender. Og det som er like viktig, Lambertini, skaperen av 3½’en, er fremdeles med.

I 2005 kommer det så en ny Morini på markedet, Corsario. Også her har Lambertini hatt en finger med i spillet.

Corsaro 1200

Resten av Morini`s moderne historie kan leses på de offisielle sidene, her.

2 kommentarer til Om Moto Morini

  1. Bergfinn sier:

    er det nokon som kan skaffe deler til excalibur 501?

  2. Misha sier:

    http://northleicestermotorcycles.com Denne forhandleren i England har det meste. Ellers dukker det ofte opp deler på Ebay i England, Tyskland og Italia.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *