Vikling av coil.

Mekanikeren som jeg var hjemme hos for å se om han hadde en statorplate som jeg kunne bruke, viste seg å være formannen i Classic Scooter Club Bergen. Han hadde jo en og annen scooter stående, og et rikt utvalg av reservedeler.
Han hadde allerede funnet frem noen plater som kunne passe, og platen til en Vespa PX tidlig type med stifter så ut til å ha samme målene på ignition coilen, så den ble med meg hjem igjen.

Morini-plate til venstre.
Ignition-coilen består av 1 spole, de 5  andre er spolene for lading av batteriet.

Defekt morini-spole til høyre, vespa til venstre.

Kobbertråden som var viklet på vespa-spolen var altfor tykk til mitt bruk og ga tilnærmet null i Ohm/motstand i kabelen, så den måtte fjernes. Til vikling av morinispole anbefales 0,125mm tråd som jeg kjøpte på ebay. Loddes fast i en tykkere tråd på enden sor å ha noe å lodde fast i platen ved montering.

Tråden skal vikles ca 3000 runder rundt spolen, så det sier seg selv det vil ta land tid å gjøre det for hånd. Så jeg smidde et trestykke som passet på spolen, festet dette på batteridrillen, og så var det bare å sette igang

Etter ca. 3000 runder ble tråden kuttet og målt til 320 Ohm, så jeg viklet av noen runder for å få ned motstanden til rundt 300, loddet på en tykkere tråd i denne enden også, lakket det hele og monterte den på statorplaten igjen.

Nå skulle det ihvertfall ikke være fare for svak gnist, så nå kunne jeg fortsette med neste punkt; justering av tenning og forgassere. Som blir neste post… 🙂

 

Dette innlegget ble publisert i 350. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *